Produkce brojlerů bez antibiotik

Každý, kdo pracuje s dnešním rychle rostoucím kuřecím brojlerem, ví, že je to citlivé stvoření – a stejně tak i jeho střevní zdraví. Díky neustálému zlepšování, pokud jde o genetiku a šlechtění, výživu a krmení, jakož i obecným strategiím řízení produkce brojlerů v posledních desetiletích výrazně zvýšila výkonnost a efektivitu. Odhaduje se, že mezi lety 1957 a 2005 se míra růstu brojlerů zvýšila o více než 400%, zatímco poměr konverze krmiva klesl o 50%.

Tato působivá vylepšení však přinesla za cenu intenzivního tlaku na zažívací systém ptáků, který potřebuje zpracovat velká množství krmiva za krátkou dobu. Aby se dosáhlo optimálního růstu, musí být gastrointestinální trakt brojlerů (GIT) neustále v dobrém zdravotním stavu. Není překvapením, že enterální choroby, jako je nekrotická enteritida, které vážně poškozují střevní sliznici, omezují schopnost střev absorbovat živiny a vyvolávají zánětlivou imunitní odpověď.

Střevo moderního brojleru – vysoce výkonný, ale citlivý systém

V systému s vysokou výkonností jako GIT moderního brojlera však může málo způsobit problémy. Od  jednodenních kuřat až po porážku, brojleři procházejí několika náročnými fázemi, během nichž mají větší pravděpodobnost zhoršení funkčnosti střev, např. po očkování nebo změně krmiva. Správné postupy řízení vedou dlouhou cestou k odstranění zbytečných stresorů pro zvířata, ale některým náročným obdobím se nevyhneme.

Přechod ze starteru  na pokračovací je klasickou situací, kdy je velmi pravděpodobné, že živiny nebudou dobře tráveny a hromadí se ve střevech, což podporuje šíření škodlivých mikrobů. Imunosupresivní stres v kombinaci s nezralou střevní mikroflórou vede k narušení bakteriální mikrobioty. V nejlepším případě to znamená dočasné snížení absorpce živin, v nejhorším případě budou ptáci trpět vážnými střevními chorobami.

Fytomolekuly – inteligentní alternativa k antibiotikům

Aby byla zajištěna výkonnost během stresových období, producenti drůbeže je musí předvídat a aktivně poskytovat účinnou podporu zdraví střev. Po mnoho let tato podpora přicházela ve formě stimulátorů růstu antibiotik (AGP): profylakticky podávaná antibiotika byla účinná při udržování škodlivých enterálních bakterií pod kontrolou. Vzhledem k vážným obavám z vývoje antimikrobiální rezistence je v mnoha zemích používání ne-terapeutických antibiotik zakázáno. Alternativy se musí zaměřit na zlepšení stravitelnosti krmiva a posílení zdraví střev.

Fytomolekuly jsou sekundární metabolity aktivní v obranných mechanismech rostlin. Studie zjistily, že určité fytomolekuly stimulují trávicí enzymatické aktivity a stabilizují střevní mikroflóru, „což vede ke zlepšenému využití krmiva a menšímu vystavení poruchám potlačujícím růst spojeným s trávením a metabolismem“ (Zhai et al., 2018). S dalšími experimenty, které ukazují pozitivní vliv na růstový výkon brojlerů a konverzi krmiva, výzkum naznačuje, že fytomolekuly mohou specificky podporovat kuřata během náročných fází.

Vliv fytomolekul (ACTIVO LIQUID, ACTIVO DRY) na brojlery během náročné fáze. Celý program ke shlédnutí ZDE

Studie byla prováděna po dobu 49 dnů na komerční farmě brojlerů integrační operace bez AGP v Japonsku. Farma měla střevní zdravotní problémy ve druhém a třetím týdnu výkrmového období kvůli očkování a změnám krmiva. Zkouška zahrnovala 15504 Ross 308 brojlerů, rozdělených do dvou skupin. Negativní kontrolní skupina zahrnovala celkem 7242 ptáků chovaných v jiné hale.

Všichni ptáci byli krmeni standardním krmivem farmy. Zkušební skupina (8262 ptáků) obdržela Activo® Liquid, který obsahuje synergickou kombinaci fytomolekul, podávaných přímo pitnou vodou. Activo® Liquid byl podáván v dávce 200 ml na 1000 l vody (3,3 US fl oz na galon zásobního roztoku, zředěný v 1: 128), od 8. dne do 25. dne, po dobu 8 hodin denně.

Výsledky jsou shrnuty na obrázku 1:

Skupina Activo® Liquid jasně vykázala zlepšení výkonu ve srovnání s kontrolní skupinou. Životnost se zvýšila o 1,5%, zatímco míra konverze krmiva se zlepšila o 3,2%. Výsledkem bylo o více než 5% vyšší skóre z hlediska indexu výkonnosti.

Náročné časy? Nakládejte s nimi pomocí fytomolekul

Producenti drůbeže věnují velkou pozornost eliminaci zbytečných zdrojů stresu . Během svého životního cyklu však brojlerová kuřata čelí náročným obdobím, během nichž může snadno dojít k narušení rovnováhy střevní mikroflóry, což má důsledky od snížené absorpce živin po plně rozvinuté střevní onemocnění.

Zde zkoumaná studie ukázala, že po obdržení přípravku Activo® Liquid, brojlery chované bez ATB ukázaly povzbudivé zlepšení výkonu během náročné fáze změn krmiv a očkování. Pravděpodobně díky aktivaci trávicích enzymů a stabilizaci střevní flóry, brojlery vykazovaly zlepšenou životaschopnost a přeměnu krmiva, což přináší mnohem robustnější výkon během kritické fáze jejich života. V době, kdy ne-terapeutické použití antibiotik již není možností, umožňují fytomolekuly chovatelům drůbeže účinně podporovat jejich zvířata během náročných časů.