Silná poptávka spotřebitelů, restauračních řetězců a velkoobchodníků po masu bez antibiotik (ABF); hrozba antimikrobiální rezistence; a přísná nařízení o používání antibiotik – existuje mnoho dobrých důvodů pro producenty drůbeže, aby usilovali o produkční systémy bez antibiotik. Pro úspěšnou produkci drůbežího masa bez antibiotik je zásadní posun paradigmatu, který začíná hned na úrovni mateřské populace, a to s produkcí násadových vajec bez antibiotik.
Zdraví střev chovatelů brojlerů souvisí s výkonem potomstva
Výkonnost chovatelů brojlerů se měří na základě počtu prodaných jednodenních kuřat (DOC) na nosnici. V rámci udržitelného systému produkce ABF (také známého jako No Antibiotics Ever nebo NAE) však tento parametr nesmí být viděn izolovaně. Výživný a zdravotní stav chovných slepic ovlivňuje nejen počet DOC, které mohou produkovat, ale také přenos živin, protilátek, mikrobioty a dokonce i kontaminujících látek, např. mykotoxiny, na vajíčko – a proto jejich dlouhodobé zdraví a výkonnost jejich potomků.
Začíná to tvorbou vajíček, což vyžaduje několik metabolických procesů ve slepici, aby fungovaly dokonale. Pokud je intestinální integrita slepice narušena, například kvůli mykotoxinům, absorbuje méně živin, což zase ovlivňuje tvorbu vajíček. Mycotoxikóza má zvláště zákeřné účinky na tvorbu vajíček, protože může poškodit játra, jejichž biosyntetické aktivity silně ovlivňují vnitřní (žloutkovou) a vnější (vaječnou) kvalitu vajec.
Embrya kuřat závisí na mateřských protilátkách a živinách uložených ve žloutku, včetně vitamínu D3, karotenoidů a mastných kyselin, aby se normálně vyvíjely. Kvalita vaječných skořápek má mimo jiné vliv na přístup embrya ke kyslíku, což je zvláště důležité při vývoji tělesných tkání.
Schopnost slepic tvořit zdravá vejce závisí na jejich stravě a zdraví. Výzkum ukazuje, že díky vlivu na tvorbu vajec program krmení chovných brojlerů kvantitativně ovlivňuje imunitní systém jejich potomků a zdraví střev. Ve skutečnosti existuje přímý vztah mezi zdravím střev rodičů a potomků, protože mikrobiom kuřat je zčásti také zděděn od slepice. Dopad na kvalitu DOC je tedy jednou z mnoha dimenzí, které je třeba vzít v úvahu při kalibrování přístupu krmení chovatelů brojlerů.
Výzva pro krmení chovatele brojlerů ABF
Stejně jako jejich potomci jsou chovné slepice geneticky predisponovány k rychlému růstu a rozvoji svalů. Od chovu až po období snášky musí odborníci na výživu drůbeže pečlivě vyvážit svou stravu a mírný přírůstek hmotnosti, aby slepice dosáhly svého reprodukčního potenciálu.
Různá stadia životního cyklu šlechtitele přicházejí s různými cíli – například dobrou uniformitou hejna v období chovu v závislosti na velikosti vajíčka a líhnutím ve fázi snášky – a tedy různými požadavky na kalorie, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Zůstává konstantní, že skutečný příjem živin závisí na zdraví střev, které určuje jak chovatelskou výkonnost, tak vlivem na vlastnosti vajec i jeho potomstvo.
Režimy krmení přijaté k tomu, aby se zabránilo nadváze u slepic, mohou mít negativní vliv na jejich střevní flóru. Bez antibiotik jako nástroje k udržení nebo obnovení optimální funkce střeva se mohou i mírné střevní poruchy rychle stát chronickými poruchami, které negativně ovlivňují produktivitu chovatelů. Ve výrobních systémech ABF musí být tedy střevní zdraví ústředním bodem strategie krmení.
Mohou fytomolekuly zlepšit výkon chovatelů brojlerů?
Mezi celou řadou doplňkových látek, fytomolekul nebo druhotných rostlinných látek, vyniká třída aktivních složek, které mohou pomoci zlepšit zdraví střev a tím snížit používání antibiotik. Fytomolekuly syntetizované rostlinami jako obranný mechanismus proti patogenům kombinují trávicí, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti.(ACTIVO LIQUID, ACTIVO DRY)
Některé studie ukázaly, že produkty na bázi fytomolekul mohou zvýšit přírůstek tělesné hmotnosti brojlerů a zlepšit rychlost snášky nosnic, hmotnost vajec a hmotnost vajec. Jak brojleři, tak nosnice odpověděli na zahrnutí fytomolekul do své stravy zlepšením přeměny krmiva závislým na míře začlenění. Aby se vyhodnotilo, zda by fytomolekuly mohly podobně zlepšit výkonnost chovatelů brojlerů, byly provedeny dvě zkoušky.
Studie I: Účinek fytomolekul na úroveň snášky
První studie byla zřízena na farmě v Thajsku. Celkem bylo 40000 chovatelů brojlerů Cobb (85% samice, 15% samce) rozděleno do dvou skupin s 8500 slepicemi (jedna hala) v kontrolní skupině a 25500 (tři haly) v pokusné skupině. Obě skupiny byly krmeny standardním krmivem. Zkušební skupina navíc dostávala doplňkovou kapalnou doplňkovou látku na bázi fytomolekul (Activo® Liquid) přes vodu od 24. do 32. týdne dávkou 200 ml / 1000 l po dobu 5 dnů v týdnu.
Bylo zjištěno, že Activo® Liquid má pozitivní vliv na výkonnost snášky (obrázek 1). Průměrná míra snášky se během zkušebního období zvýšila o 7,2%, což vedlo k téměř 3 dalším násadovým vejcím na jednu slepici. Další známkou příznivého vlivu, který tato konkrétní kombinace fytomolekul měla na zdraví střev, byla o 0,2% nižší úmrtnost.

Obrázek 1: snáška (%) chovných
slepic během prvních 9 týdnů produkce
Studie II: Účinek fytomolekul
na snášku po vrcholu
Pro druhou studii provedenou v České republice
bylo 800 slepic chovných Hubbardů (80 kohoutů M77) rozděleno do 2 skupin .
Experiment začal po období vrcholné produkce ve věku 34 týdnů a skončil ve věku
62 týdnů. Všechna zvířata dostávala standardní sypkou směsí. Pro jednu skupinu
byl do stravy přidán fytogenní premix (Activo® dry) v dávce 100 g / T.
Výsledky naznačují, že Activo® pomohlo udržet
úroveň snášky vajec chovatele slepic v blízkosti genetického potenciálu plemene
(obrázek 2). V průběhu experimentu produkovali ptáci s doplňkem Activo® o 3,6
více vajec než kontrolní ptáci, zatímco spotřebovali podobné množství krmiva. V
důsledku toho byla spotřeba krmiva na vyrobené vejce nižší u ptáků, kteří
dostávali fytomolekuly, než u kontrolních ptáků (169,9 oproti 173,6 g / d).
Vzhledem k tomu, že v této studii nebyla líhlivost
ovlivněna dietetickým ošetřením (P> 0,5), výsledkem 3,6 vajec navíc bylo 2,9
mláďat za den navíc na vyprodukovanou slepici, a to pouze v období po špičce.
Mikroenkapsulované vybrané fytomolekuly obsažené v
přípravku Activo® pravděpodobně mají lepší zdraví střev a stravitelnost krmiva,
a tím zvyšují účinnost krmení zvířat.

Obrázek 2: Snáška (%) chovných
slepic v týdnu 35 až 62
Kuře nebo vejce? Drůbež bez produkce antibiotik
(ABF) je možná už nyní.
Pro úspěšnou produkci drůbežího masa bez
antibiotik je nutné systematicky přehodnocovat každou složku výrobního procesu.
Chovní brojleři pokládají základ pro zdraví a výkonnost svých potomků prostřednictvím
vajíčka. Chovné slepice musí být v optimálním zdravotním stavu, aby trvale
dodávaly optimální vejce. Bez použití antibiotik k udržení nebo obnovení
funkčnosti střeva musí účinná produkce ABF učinit ze střevního zdraví ústřední
roli v přístupu ke krmení.
Přezkumy prokázaly, že vybrané fytomolekuly
významně zvyšují snášenlivost chovatelů, zvyšují počet násadových vajec a DOC a
současně snižují úmrtnost a spotřebu krmiva na jedno vyrobené vejce. V rámci
inteligentní strategie snižování antibiotik mohou být správné fytogenní
produkty účinnými nástroji, které pomohou producentům drůbeže dosáhnout jejich
cílů.